Bol i oštećenja zglobova

Stabilizacija patele

Stabilizacija patele specifičan je zahvat koji se izvodi minimalno invazivno artroskopskim putem na koljenom zglobu pri čemu se djelomično presijecaju i oslabljuju dijelovi vlakana zglobne čahure koji prejako vuku patelu (iver) na jednu stranu i uzrokuju učestalo iščašenja ivera. Time se patela centrira u svoj kanal, a sile koje djeluju na nju s obiju strana zgloba izjednačuju.

Pojavnost učestalih iščašenja ivera dovodi do pojave nestabilnosti u koljenom zglobu i bolova. Ovim minimalno invazivnim liječenjem uspješno se rješava ovakva tegoba, a pacijenti se ubrzo mogu vratiti svijim uobičajenim aktivnostima.

Ovakav pristup i način rješavanja učestalih luksacija patele opisao je i objavio svoje rezultate liječenja Doc.dr.sc. Sandor Roth, prim.dr. med. čiji je znanstveni rad na tu temu objavljen u prestižnom njemačkom časopisu Archives of Orthopaedic and trauma surgery pod naslovom ''Influence of arthroscopic lateral release on functional recovery in adolescents with recurrent patellar dislocation''.