Bol i oštećenja zglobova

Imobilizacija zgloba

Čvrsta fiksna imobilizacija postiže se gipsom. U Poliklinici Roth koristi se moderan plastični gips (softcast, cellacast) poradi svojih brojnih prednosti u odnosu na stare oblike klasičnih gipseva.

Kod određenih blažih i lakših stupnjeva ozljeda zglobova i lokomotornog sustava općenito koristi se imobilizacija. Kvalitetna i adekvatna imobilizacija onemogućava pomicanje zglobova te na taj način koštano, hrskavično ili ligamentarno tkivo imobilizira u određenom položaj dulje vremena bez naprezanja čime se stvaraju uvijeti za proces cijeljenja.

Čvrsta fiksna imobilizacija postiže se gipsom. U Poliklinici Roth koristi se moderan plastični gips (softcast, cellacast) poradi svojih brojnih prednosti u odnosu na stare oblike klasičnih gipseva. Plastični gips vrlo je lagan i tanak, može se močiti vodom te je istovremeno vrlo čvrst što pacijentima omogućava lakši hod i kretanje te mogućnost kupanja i pranja.

Kod lakših oblika imobilizacije koriste se specijalne ortoze koje dopuštaju pacijentima točno određene pokrete u zglobu kako bi se sačuvala određene funkcija dok druge pokrete onemogućavaju s ciljem što boljeg oporavka ozlijeđeneog dijela lokomotornog sustava.