Bol i oštećenja zglobova

Liječenje zglobova hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina je preparat koji nakon intraartikularne aplikacije smanjuje bolove i poboljšava pokretljivost zgloba, a kliničke studije nedvosmisleno dokazuju pozitivne efekte ovog liječenja osobito u kombinaciji s provođenjem procedura fizikalne terapije. Liječenje hijaluronskom kiselinom smanjuje daljnja oštećenja i čuva preostalu zdravu hrskavicu u zglobu čime se prolongira potreba za operativnim liječenjem.

Bolovi u zglobovima jedan su od najčešćih simptoma ortopedskih bolesti te uzrok odlaska pacijenta ortopedu, a najčešće se javljaju prilikom kretanja odnosno pojačanog korištenja i operećenja samoga zgloba. Bolovi ovisno o uzroku mogu biti različitoga intenziteta i karaktera, a nerijetko se uz njih pojavljuje i blagi otok i crvenilo te ograničena pokretljivost zgloba. Mogu se javljati nakon 1 do 2 sata od početka fizičke aktivnsoti, odmah po početku pokretanja ili pak ujutro prije pokretanja te ovisno o karakteru i intenzitetu važan su znak u postavljanju dijagnoze bolesti ili ozljede koji su uzrok tegoba.

Terapija hijaluronskom kiselinom (viskosuplementacija) je učestala metoda liječenja artrotskih promjena zglobova koljena, ramena, kuka i gležnja. Intraartikularna primjena hijaluronske kiseline koja svojim dugotrajnim i kvalitetnim efektom podmazivanja i ublažavanja boli ima puno veću efikasnost od primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova (Voltaren, Ibuprofen i sl.) čija primjena može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Smanjenje tegoba i omogućavanje uobičajenih dnevnih aktivnosti vrlo je bitno poradi odgode operacije u pacijenata sa potencijalno ugrožavajućim internističkim oboljenjima kao i u starijih bolesnika koji, neovisno o uzroku, nisu motivirani za operacijsko liječenje.

Koristimo proizvode renoimarnih svjetskih proizvođača: