Bol i oštećenja zglobova

Minimalno invazivna rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta - ACL

Minimalno invazivna rekonstrukcija (plastika) prednjeg križnog ligamenta je operativni zahvat u kojem se rupturirani (puknuti) ligament uz pomoć posebne artroskopske tehnike zamijeni novim ligamentom te na taj način omogući zglobu adekvatna stabilnost i ispravni biomehanički odnosi. Nakon zahvata pacijent ima stabilno koljeno bez bolova spremno za povratak uobičajenim svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

Ozljede ligamentarnog sustava koljena, među kojima je najčešća ozljeda prednjeg križnog ligamenta, osobito su česte u fizički aktivnih ljudi i sportaša što im onemogućava nastavak daljnjih uobičajenih fizičkih aktivnosti. Iz tih razloga osobito je bitan brz oporavak i izlječenje nakon zahvata zbog čega je rekostrukcija ligamenata minimalno invazivnim artroskopskim pristupom metoda izbora.

Artroskopski zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL-a) uključuje pripremu radnog polja i pristupa te bušenje koštanih kanala za implementaciju presadka (svega nekoliko otvora od 1cm na koži). Potom se kroz mali rez s medijalne strane potkoljenice izvadi materijal za presadak odnosno tetive mišića natkoljenice (m. semitendinozus i m. gracilis). U drugom dijelu operacije presadak se fiksira pomoću specijaliziranih koštanih sidara i resorptivnih vijaka u prethodno izbušene kanale u kosti. Operativni zahvat traje kratko i daje izvrsne postoperativne rezultate te stabilno koljeno, a savijanje koljena te razgibavanje i rana fizikalna terapija dozovljena je od prvog postoperativnog dana. Pacijent nakon zahvata najčešće isti dan ide kući ili se eventualno zadržava jednu noć nakon zahvata.

Rano ispravno liječenje rupture prednjeg križnog ligamenta od iznimne je važnosti s obzirom da pacijent s nestabilnom koljenom nakon pokidanih ligamenata nema pravilnu distribuciju opterećenja te je zglob nestabilan poradi čega dolazi do ubrzanog trošenja hrskavice zgloba i daljnje destrukcije drugih intraartikularnih struktura (menisci). Ukoliko imamo ovakvo stanje zgloba, a radi se o mlađem aktivnom pacijentu svakako je uputno što prije rekonstruirati rupturirani ligament te omogućiti ispravne anatomske odnose i pokrete u zglobu kako bi se pacijent što prije vratio svakodnevnim životnim i sportskim aktivnostima te spriječio daljnje propadanje i destrukciju ostalih dijelova zgloba.

Zašto rekonstrukciju (plastiku) prednjeg križnog ligamneta učiniti u Poliklinici Roth:

  • primjenjujemo najmodernije minimalno invazivne tehnike današnjice u rekonstrukciji prednjeg križnog ligamenta
  • koristimo najkvalitetnije implantate za fiksaciju ligamenta te tako smanjujemo šansu popuštanja ili ponovnog pucanja (isključivo Njemački i Američki implantati)
  • nakon rekonstrukcije križnog ligamenta minimalno invazivnom tehnikom (artroskopski) ostaje samo nekoliko otvora na koži a proces oporavka i cijeljenje rana izrazito su brzi
  • 20 godišnje iskustvo u minimalno invazivnoj rekonstrukciji ligamenata koljena
  • među prvima u Republici Hrvatskoj počeli smo izvoditi operacije rekonstrukcije križnih ligamenata u djece s otvorenim zonama rasta što i u današnjoj modernoj ortopediji predstavlja veliki izazov zbog kompleksnosti ovakvog tipa zahvata
  • jedini u Republici Hrvatskoj rutinski izvodimo primarni popravak prednjeg križnog ligamenta u dječjoj dobi

Recenzije

Domagoj Vidas, 26

Nakon teške povrede koljena na nogometnom turniru u Poliklinici Roth sam učinio artroskopiju koljena i rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta. Sama operacija je prošla bezbolno uz brzi oporavak i povratak svakodnevnim nogometnim treninzima. Ovim putem želim se zahvaliti cijelom liječničkom timu na profesionalnosti, ljubaznosti i odličnim rezultatima. Osobito bi htio pohvaliti individualan pristup mom liječenju, strpljivost te stalnu dostupnost informacijama o mom zdravstvenom stanju od strane dr. Roth.

Danijel Gloc

Ovom prilikom se zahvaljujem cijelom osoblju Poliklinike Roth na ljubaznosti i profesionalnosti od prvog kontakta, pregleda pa do samog zahvata. Posebno bih se zahvalio dr. Sandoru Roth-u, koji je odradio operaciju i pomogao mi svojim savjetima da je oporavak bude brži i bezbolniji.

Zdenko Kodelja Recenzija

Zdenko Kodelja

Mojim bolovima i problemima nakon višestrukih ozljeda desnog koljena došao je kraj. Jako sam zadovoljan sa svim uslugama i cjelokupnim dojmom bolnice. Veliko hvala timu Poliklinike Roth na uspješnoj opeaciji i vrlo brzom vraćanju na noge.

Slike poslije minimalno invazivne operacije