Bol i oštećenja zglobova

Liječenje upalnih procesa i stimulacija regeneracije zglobova krvnom plazmom - PRP

PRP terapija – Plazma bogata trombocitima

PRP terapija (Platelet Rich Plasma) ili ACP (autologous conditioning plasma) terapija potpuno je prirodna metoda te predstavlja korištenje krvne plazme bogate trombocitima koja u sebi sadrži faktore rasta i druge tvari koje aktivno sudjeluju u liječenju i obnavljanju oštećenog ili oboljelog tkiva.

Terapija vlastitom plazmom je odlično riješenje za ubrzanje procesa ozdravljenja povrijeđenih tetiva i osteoartritisa na prirodan način bez podvrgavanja pacijenta većim zahvatima. Sam princip predstavlja jednu od posljednjih dostignuća u medicini i koristi prirodnu sposobnost organizma da se regenerira i pritom izliječi. Danas se PRP terapija ortopediji najčešće koristi za ubrzanje izlječenja tetiva i hrskavice.

Što je PRP/ACP?

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama, poznata i kao tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, vodeći je zahvat koji koristi moć liječenja trombocita i faktora rasta u vlastitoj krvi. Uzimaju se ključne stanice i proteini koji se nalaze u krvi te se potom ubrizgavaju u oboljelo područje čime se smanjuje upala te pospješuje obnova mekoga tkiva i hrskavice.

Dio krvi koji se koristi, a po kojem je metoda dobila ime, je PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu – plazma bogata trombocitima. Osim trombocita u navedenoj plazmi nalaze se proteini i faktori rasta koji su ključni za stimulaciju procesa obnove.

Kada na primjer dođe do neke ozljede tkiva odbrambena reakcija tijela je da privlači trombocite na mjesto povrede i time ubrzava proces zarastanja. Trombociti dolaskom na oštećeno mjesto oslobađaju faktore rasta koji potpomažu proces zarastanja i cijeljenja.

Koncentracijom trombocita na jedno mjesto (PRP terapija) povećavamo količinu tvari i faktora koje utječu na rast i potpomažu proces zarastanja. Ljudsko tijelo ima nevjerovatnu moć zaraštanja i iscjeljenja te upotrebom vlastitih trombocita značajno potpomažemo i ubrzavamo proces izlječenja.

Budući da se kod ovog tretmana koristi vlastita krv i ne unose se sintetičke tvari ne postoji mogućnost nuspojava te se na potpuno prirodan način potiče regeneracija i oporavak tkiva.

Kako bi se omogućila aplikacija na točno željeno mjesto u određenim slučajevima koristi se ultrazvuk koji omogućuje lakše i preciznije određivanje mjesta za ubrizgavanje ili RTG (rendgen) prilikom aplikacije u kuk.

Kada se primjenjuje PRP?

PRP Terapija se primjenjuje kod stanja u kojima želimo stimulirati brži oporavak i cijeljenje tkiva. PRP terapija se primenjuje kod:

  • ozljeda lokomotornog sustava (ozljede mišića, ligamenata, tetiva…)
  • degenerativnih artrotskih promjena na zglobovima (kukovi, koljena, skočni zglobovi, rame)
  • lječenja kroničnih rana
  • estetska medicina

Kako se izvodi PRP tretman?

U današnje vrijeme jako je bitno da cijeli proces bude brz i jednostavan, a cijeli tretman traje oko 30 minuta. U prvoj fazi postupka liječnik uzima iz vene malu količinu pacijentove krvi (oko 30 ml) u posebne epruvete koje zatim centrifugira u specijalnom aparatu. Na taj se način u epruveti odvajaju krvni sastojci da bi se dobila potrebna količina plazeme i trombocita. Tako dobiveni produkt se potom inekcijom aplicira na ranije definirano oboljelo (povrijeđeno) mjesto.

Sama procedura je osmišljena da bude maksimalno komforna za pacijenta, neophodno je naglasiti da je cijeli postupak u potpunosti bezbolan. Momentalno nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim uobičajenim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.

Što ne smijemo raditi za vrijeme PRP terapije?

Protiv bolova se smije koristiti SAMO propisani lijek, a zabranjeno je upotrebljavati nesteroidne protuupalne lijekove! (brufen, ibuprofen, naproksen, ketonal, voltaren, aspirin, andol itd). Lokalni tretman zavisi od vrste indikacije tretiranog podrucja (sportska povreda, oboljenja, estetske procedure itd).

PRP terapija u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom u terapiji osteoartritisa samo u Poliklinici Roth!

Samo u Poliklinici Roth za najbolje rezultate ovakvog oblika regenerativne terapije u tretiranju osteoartitisa zglobova koristimo lječenje kombinacijom PRP plazme bogate trombocitima zajedno sa Hijaluronskom kiselinom. Sinergija dva najefikasnija preparata u liječenju oštećene hrskavice apliciraju se zajedno te daju nabolje rezultate!

Hijaluronska kiselina:

  • glavna komponenta sinovijalne tekućine u svakom zglobu
  • omogućuje prestanak boli i poboljšava funkciju i gibljivost zgloba

Autologna plazma bogata trombocitima – PRP:

  • uzima se iz krvi samog pacijenta bez rizika od infekcije
  • znanstveno dokazano dovodi do regeneracije mekih i tvrdih tkiva

Recenzije

Tomislav Lucić, 39

Povreda koljena mi je onemogućila nastavak normale radne i životne aktivnosti. Poliklinika Roth nije samo moderna ustanova u dijagnostici i pristupačnosti pacijentima već i u brzini organizacije. Od pregleda do rješavanja mog problema zahvatom je prošlo manje od tjedan dana. Savjetujem svima da ne čekaju da se njihovo stanje pogorša već da potraže rješenja svojih tegoba u Poliklinici Roth.