Deformacija stopala

Operacija deformacije hallux valgus

Operacijskim liječenjem valgusa palca stopala korigira se deformirani položaj palca te uklanja bolna izbočina s unutarnje (medijalne) strane palca i uspostavlja balans i korekcija mekih tkiva stopala.

Tako treba formirati gibljiv, ali čvrst bazalni zglob palca koji može nositi opterećenje i obavljati svoju funkciju u stajanju i hodu. Pri planiranju operacije na navedenim strukturama stopala, uzimamo u obzir i utjecaj zahvata na ostale dijelove stopala. Ovakav zahvat stoga se naziva i rekonstrukcijom prednjeg dijela stopala pri čemu se posebna važnost pridaje procjeni i funkcionalnog i estetskog rezultata operacije. Korekcijski zahvati uvijek trebaju imati za cilj korigirati funkcionalni nedostatak u prednjem dijelu stopala, u sve tri prostorne ravnine te omogućiti punu snagu odraza preko sačuvanih i pokretnih zglobova.

Postoje brojne različite vrste operacijskih zahvata od kojih su mnogi izvedenice sličnih zahvata te se u nekim segmentima preklapaju, a među njima su zahvati koji se temelje na korekciji balansa mišića i ligamenata, osteotomiji prve metatarzalne kosti, osteotomiji proksimalne falange palca, resekcijskoj artroplastici, artrodezi i amputaciji. Moderne operacije i pristupi omogućavaju korekciju deformiteta u svim ravninama i potpuni funkcijski oporavak s prihvatljivom estetikom.

Blaži stupnjevi određenedeformacije u nekih bolesnika možemo liječiti minimalno invazivnim postupcima pri kojima se korekcija i presijecanje kosti vrše kroz mali otvor na koži uz korištenje radiološke kontrole tijekom operacije čime se pošteđuje okolno tkivo i dobivaju bolji estetski rezultati.

Za navedene operacije koriste se specijalno dizajnirani vijci za unutrašnju fiksaciju izrađeni od titana ili polimerni vijci koji se razgrađuju u tijelu (resorptivni). Takvi vijci ne trebaju se odstraniti drugom operacijom, a fiksacija je stabilna i nije potrebna dodatna imobilizacija gipsom ili ortozom te je poslije operacijski period ugodan, a rehabilitacija brža.

Nakon operacije pacijent (boravi pod nadzorom jednu noć nakon čega) se pušta kući uz povoj koji se kasnije skida i postavlja bandaža. Svi zahvati na kostima zahtijevaju određeno vrijeme cijeljenja kosti u korigiranom položaju. Nakon operacije pacijent hoda u posebno dizajniranoj ortopedskoj cipeli u kojoj opterećuje stražnji dio stopala. Četiri tjedna nakon operacije dozvoljava se hodanje preko cijelog stopala. Kada se stopalo smiri i oporavi moguće je nošenje obuće po vlastitom izboru i nije potrebno nošenje ortopedskih uložaka ili ortopedskih cipela.

Recenzije

Anica Bagarić recenzija

Anica Bagarić

Polikliniku Roth odabrala sam prvenstveno zbog stručnosti i ljubaznositi cijelog tima pogotovo primarijusa Roth-a. Problem sa teškim deformitetom stopala koji mi nisu uspijeli rješiti u drugoj ustanovi uspješno je rješen operacijom. Sada već planiram i operaciju drugog stopala.

Marinela Maričić

Marinela Maričić - Zahvalna sam za profesionalan odnos i kvalitetnu stručnu pomoć u vezi mojih višegodišnjih problema. U Poliklinici Roth ste u sigurnim rukama od početka do kraja liječenja.

Prije i poslije operacijskog zahvata