Deformacija stopala

Konzervativno liječenje deformiteta stopala

Konzervativno liječenje različitih deformiteta stopala razlikuje se ovisno od tegoba i same deformacije, a općenito se svodi na mirovanje i poštedu od težih fizičkih napora, različite specifične vježbe, nošenje specifičnih uložaka ili povišenja za petu ili prednji dio stopala.

Neoperacijsko liječenje ulošcima i različitim oblicima ortoza može biti od pomoći po određenim deformitetima kod djece u ranijoj dobi razvoja kada se može utjecati na rast i razvoj kostiju dok kasnije ulošci i ostala pomagala služe samo za rasterećenje stopala, a nikako za ispravljanje deformacije. Ponekad sa različitim jastučićima i povišenjima može jako utjecati na tegobu kao kod npr. haglundove pete gdje se blagim povišenjem pete mijenjaju kutevi i smanjuje pritisak na tetivu.

Kod konzervativnog liječenja ukoliko nije drukčije indicirano bitno je i paziti na izbor obuće pa se vrlo često preporučuje nošenje široke i udobne obuće koja ne stvara pritisak na prste te gipke cipele koja i stimulira mišićnu aktivnost malih mišića stopala.