Deformacija stopala

Imobilizacija stopala

Čvrsta fiksna imobilizacija stopala postiže se gipsom. U Poliklinici Roth koristi se moderan plastični gips (softcast, cellacast) poradi svojih brojnih prednosti u odnosu na stare oblike klasičnih gipseva.

Kod određenih blažih i lakših stupnjeva ozljeda stopala općenito koristi se imobilizacija. Kvalitetna i adekvatna imobilizacija onemogućava pomicanje zglobova te se na taj način koštano, hrskavično ili ligamentarno tkivo imobilizira u određenom položaju dulje vremena bez naprezanja čime se stvaraju uvjeti za proces cijeljenja.

Čvrsta fiksna imobilizacija postiže se gipsom. U Poliklinici Roth koristi se moderan plastični gips (softcast, cellacast) poradi svojih brojnih prednosti u odnosu na stare oblike klasičnih gipseva. Plastični gips vrlo je lagan i tanak, može se močiti vodom te je istovremeno vrlo čvrst što pacijentima omogućava lakši hod i kretanje te mogućnost kupanja i pranja.

Kod lakših oblika imobilizacije koriste se specijalne ortoze koje dopuštaju pacijentima točno određene pokrete u stopalu kako bi se sačuvala određena funkcija dok druge pokrete onemogućavaju s ciljem što boljeg oporavka ozlijeđenog dijela lokomotornog sustava.