Deformacija stopala

Liječenje upalnih procesa i regeneracije tkiva stopala krvnom plazmom – PRP (matične stanice iz krvi)

PRP terapija – Plazma bogata trombocitima
PRP terapija (Platelet Rich Plasma) ili ACP (autologous conditioning plasma) terapija potpuno je prirodna metoda te predstavlja korištenje krvne plazme bogate trombocitima koja u sebi sadrži faktore rasta i druge tvari koje aktivno sudjeluju u liječenju i obnavljanju oštećenog ili oboljelog tkiva.

Terapija vlastitom plazmom je odlično rješenje za ubrzanje procesa ozdravljenja povrijeđenih tetiva i osteoartritisa na prirodan način bez podvrgavanja pacijenta većim zahvatima. Sam princip predstavlja jednu od posljednjih dostignuća u medicini i koristi prirodnu sposobnost organizma da se regenerira i pritom izliječi. Danas se PRP terapija u ortopediji najčešće koristi za ubrzanje izlječenja tetiva i hrskavice.

Što je PRP/ACP?

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama, poznata i kao tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, vodeći je zahvat koji koristi moć liječenja trombocita i faktora rasta u vlastitoj krvi. Uzimaju se ključne stanice i proteini koji se nalaze u krvi te se potom ubrizgavaju u oboljelo područje čime se smanjuje upala te pospješuje obnova mekoga tkiva i hrskavice.

Dio krvi koji se koristi, a po kojem je metoda dobila ime, je PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prijevodu – plazma bogata trombocitima. Osim trombocita u navedenoj plazmi nalaze se proteini i faktori rasta koji su ključni za stimulaciju procesa obnove.

Kada na primjer dođe do neke ozljede tkiva odbrambena reakcija tijela je da privlači trombocite na mjesto povrede i time ubrzava proces zarastanja. Trombociti dolaskom na oštećeno mjesto oslobađaju faktore rasta koji potpomažu proces zarastanja i cijeljenja. Koncentracijom trombocita na jedno mjesto (PRP terapija) povećavamo količinu tvari i faktora koje utječu na rast i potpomažu proces zarastanja. Ljudsko tijelo ima nevjerojatnu moć zaraštanja i iscjeljenja te upotrebom vlastitih trombocita značajno potpomažemo i ubrzavamo proces izlječenja.

Budući da se kod ovog tretmana koristi vlastita krv i ne unose se sintetičke tvari ne postoji mogućnost nuspojava te se na potpuno prirodan način potiče regeneracija i oporavak tkiva.

Kako bi se omogućila aplikacija na točno željeno mjesto u određenim slučajevima koristi se ultrazvuk koji omogućuje lakše i preciznije određivanje mjesta za ubrizgavanje ili RTG (rendgen) prilikom aplikacije u kuk.

Kada se primjenjuje PRP?

PRP Terapija se primjenjuje kod stanja u kojima želimo stimulirati brži oporavak i cijeljenje tkiva. PRP terapija se primenjuje kod:

  • ozljeda lokomotornog sustava (ozljede mišića, ligamenata, tetiva…)
  • degenerativnih artrotskih promjena na zglobovima (kukovi, koljena, skočni zglobovi, rame)
  • lječenja kroničnih rana
  • estetska medicina

Kako se izvodi PRP tretman?

U današnje vrijeme jako je bitno da cijeli proces bude brz i jednostavan, a cijeli tretman traje oko 30 minuta. U prvoj fazi postupka liječnik uzima iz vene malu količinu pacijentove krvi (oko 30 ml) u posebne epruvete koje zatim centrifugira u specijalnom aparatu. Na taj se način u epruveti odvajaju krvni sastojci da bi se dobila potrebna količina plazeme i trombocita. Tako dobiveni produkt se potom inekcijom aplicira na ranije definirano oboljelo (povrijeđeno) mjesto.

Sama procedura je osmišljena da bude maksimalno komforna za pacijenta, neophodno je naglasiti da je cijeli postupak u potpunosti bezbolan.

Momentalno nakon terapije pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim uobičajenim aktivnostima poput upravljanja vozilom, hodanja i slično.

Što ne smijemo raditi za vrijeme PRP terapije?

Protiv bolova se smije koristiti SAMO propisani lijek, a zabranjeno je upotrebljavati nesteroidne protuupalne lijekove! (brufen, ibuprofen, naproksen, ketonal, voltaren, aspirin, andol itd). Lokalni tretman zavisi od vrste indikacije tretiranog područja (sportska povreda, oboljenja, estetske procedure itd).

PRP terapija u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom u terapiji osteoartritisa samo u Poliklinici Roth!

Samo u Poliklinici Roth za najbolje rezultate ovakvog oblika regenerativne terapije u tretiranju osteoartitisa zglobova koristimo liječenje kombinacijom PRP plazme bogate trombocitima zajedno sa hijaluronskom kiselinom. Sinergija dva najefikasnija preparata u liječenju oštećene hrskavice apliciraju se zajedno te daju nabolje rezultate!

Hijaluronska kiselina:

  • glavna komponenta sinovijalne tekućine u svakom zglobu
  • omogućuje prestanak boli i poboljšava funkciju i gibljivost zgloba

Autologna plazma bogata trombocitima – PRP:

  • uzima se iz krvi samog pacijenta bez rizika od infekcije
  • znanstveno dokazano dovodi do regeneracije mekih i tvrdih tkiva