Deformacija stopala

Artroskopija gležnja

Minimalno invazivna kirurgija gležnja ili artroskopija gležnja je operativna metoda gdje se kroz nekoliko malih otvora na zglobu uz pomoć kamere i posebnih instrumenata izvode operativni zahvati u gležnju bez klasičnog kirurškog otvaranja zgloba. Operacijsko liječenje hrskavičnih oštećenja u gležnju temelji se na artroskopiji gležnja kojom se uz minimalno oštećenje okolnog tkiva u zglob ulazi s preciznom optikom, kojom se može dobro vizualizirati stanje zgloba, te instrumentima kojima se vrši operativni zahvat na hrskavici, kostima ili ligamentima u gležnju. Najčešći razlog za artroskopiju gležnja su različiti oblici oštećenja hrskavice te ruptura ligamenata gležnja. Posebnim instrumentima djelomična oštećenja hrskavice se bruse i izglađuju te se uklanjaju neravni oštećeni slojevi, a moguće je učinitit i mikrofrakture te transplantaciju hrskavice.

Ukoliko postoji defekt hrskavice pune debljine sve do kosti, kost se može brusiti (abrazija) i bušiti (mikrofrakture) tako da se potakne stvaranje reparata hrskavice. U tom slučaju nastaje „zakrpa“ na mjestu oštećenja, a tako nastala hrskavica nema svojstva u cijelosti prave zglobne hrskavice, ona je manje elastična i njezina svrha je zatvoriti i premostiti defekt u zglobnoj hrskavici i spriječiti daljnje razdvajanje i oštećenje hrskavičnih slojeva.

Artroskopija gležnja je zahvat koji se najčešće primjenjuje kod saniranja ozljeda hrskavice i ligamenata navedenog zgloba. Ozljede hrskavice nastaju kao posljedica uganuća i istegnuća ligamenata koji stabiliziraju gležanj. Ukoliko nakon uganuća ili ozljede ligamenata gležanj i dalje otiče te boli pri nekim kretnjama ili ako pacijent osjeća bolne preskoke, škripanje ili nesigurnost pri hodu i trčanju treba posumnjati i na ozljedu hrskavice. Ovakvo oštećenje potvrđuje se simanjem gležnja magnetnom rezonancom. Hrskavična oštećenja gležnja najčešće se pojavljuju u prednjem i vanjskom dijelu zgloba, a istovremena oštećenja hrskavice i kosti ispod nje vrlo su česta kod ovoga zgloba. Učestale ponavljajuće ozljede i mikrooštećenja u gležnju mogu dovesti do razvoja artroze, koja se očituje proširenim hrskavičnim oštećenjima, razvojem upale zgloba, čestim oteklinama i poremećajem arhitektonike zgloba. Pravovremeno liječenje hrskavičnih oštećenja stoga samnjuje rizik razvoja artroze.

Artroskopijom gležnja moguće je liječiti i sanirati brojna unutarzglobna stanja i povrede a najčešće se radi toaleta zgloba, odstranjenje i brušenje koštanih izdanaka (osteofita), sanacija hrskavičnih oštećenja, mikrofrakture, transplantacija hrskavice te stabilizacija gležnja.

Ukoliko postoji defekt hrskavice pune debljine sve do kosti, u tom slučaju najčešće se artroskopski buše mikrofrakture tako da se potakne stvaranje reparata hrskavice. U tom slučaju nastaje „zakrpa“ na mjestu oštećenja i njezina svrha je zatvoriti i premostiti defekt u zglobnoj hrskavici i spriječiti daljnje razdvajanje i oštećenje hrskavičnih slojeva.

Nakon artroskopskog zahvata kojim se potiče stvaranje reparata hrskavice potrebno je razdoblje od 4-6 tjedana rasterećenja zgloba kako bi se reparat i formirao i prihvatio. U tom razdoblju vježbama se održava pokretljivost zgloba. Postupno se povećava opterećenje na gležanj i pacijent se vraća svakodnevnom aktivnostima.

U Poliklinici Roth najviše koristimo i pribjegavamo minimalno invazivnim operativnim tehnikama u što spadaju sve artroskopije, a možemo se pohvaliti da koristimo najmoderniju opremu te posjedujemo FULL HD artroskopski uređaj za maksimalnu preciznost i vizualizaciju prilikom izvođenja ovakvih zahvata.

Zašto atroskopiju gležnja učiniti u Poliklinici Roth:

  • Primjenjujemo najmodernije minimalno invazivne tehnike današnjice u artroskopiji gležnja te rekonstrukciji ligamenata gležnja
  • Prilikom artroskopije gležnja u istom aktu aplicirano matične stanice za regeneraciju gležnja ili vršimo transplantaciju hrskavice u gležanj
  • Koristimo najmoderniju opremu za preciznu vizualizaciju hrskavičnih oštećenja
  • 20 godišnje iskustvo u minimalno invazivnoj kirurgiji stopala i gležnja
  • Regionalni lider u području kirurgije gležnja i stopala što potvrđuju brojni objavljeni znanstveni radovi i publikacije te pozivna međunarodna predavanja održana na ovu temu
  • Primjenjujemo sve postojeće operativne tehnike današnjice na gležnju i stopalu u odraslih i djece