Bol i deformacija kralježnice

Savijenost kralježnice prema natrag (lordoza)

Lordoza je pojačana zakrivljenost fiziološke lordoze u slabinskom ili vratnom dijelu leđa. Neki od znakova lordoze su: zabačena glava unatrag, ravan ili ispupčen prsni koš, zdjelica je pomaknuta naprijed i dolje, a koljena su u jačoj ekstenziji.

Osoba može primjetiti bol u donjem dijelu leđa, grčenje mišića i probleme s mjehurom ili crijevima. Najčešći uzroci nastanka su: deformacije stava tijela, ravna stopala, starenje, traume, opuštena trbušna muskulatura, težak trbuh kao posljedica pretilosti ili trudnoće, osteoporoza i drugi. Dijagnosticira se kliničkim pregledom uz rendgensko snimanje, a ponekad i sa magnetskom rezonancom i kompjuterskom tomografijom.

Liječenje lordoze ovisi o stupnju, dobi i uzroku nastanka te se ovisno o navedenim čimbenicima izabire pacijentu najprihvatljivija metoda u odnosu na očekivane rezultate.

Liječenje obuhvaća lijekove za smanjivanje boli i upale, ležanje na trbuhu s jastukom postavljenim ispod trbuha, ležanje na leđima dok su noge zgrčene u koljenima i povučene prema trbuhu, fizikalnu terapiju, mršavljenje, pravilno istezanje bez agresivnih vježbi koje dodatno opterećuju kralježnicu npr. joga, ortoze koje usmjeravaju rast kod djece, te kirurško liječenje u težim slučajevima.

Vježbe je nužno prilagoditi bolesniku ovisno o njegovoj dobi i težini lordoze. Kod lumbalne lordoze u prvom planu je jačanje abdominalnih mišića, korekcija donjih kralježaka , relaksacija mišića u donjem dijelu leđa te poboljšanje stava tijela pri sjedenju i stajanju. Kod vratne lordoze treba obratiti pozornost na jačanje vratne muskulature. Od velike su važnosti svakodnevno i ispravno vježbanje te upornost pacijenta.