Bol i deformacija kralježnice

Savijenost kralježnice u lijevo ili desno (skolioza)

Skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom kralježaka oko uzdužne osi i torzijom (okretanje jednog dijela kralješka prema drugom). Prvi znakovi su vidljivi u stojećem stavu gdje primjećujemo nejednaku visinu ramena i bokova, nejednako razvijenu muskulaturu i nejednak prostor između ruku.

Ako se osoba negne prema naprijed sa slobodno visećim rukama može se prijmetiti deformacija kralježnice, odnosno grba koja se nalazi na strani konveksiteta skoliotskih zavoja. Testom pretklona možemo razlikovati strukturalnu skoliozu sa skoliotičnim držanjem. Ako asimetrija vidljiva u stojećem stavu nestane u pretklonu tada govorimo o skoliotičnom držanju. Skoliotično držanje ne pokazuje anatomske poremećaje kralježnice, a najčešće se javlja kod skraćenja jednog donjeg ekstremiteta ili kontrakturom paravertebralnih mišića.

Kineziterapija predstavlja najzastupljeniju terapiju i daje najbolje rezultate u slučaju skoliotičnog lošeg držanja. Iste vježbe koristite se i za prevenciju lošeg držanja, daljnje progresije u skoliozu, ali i kao osnova za stvaranje dobrih posturalnih navika pri sjedenju, stajanju i hodanju. S druge strane, strukturalne skolioze su uzrokovane anatomskim promjenama na kralježnici, njenim zgobovima, ligamentima ili mišićima.

Kod progredirajućih skolioza iznad 20 stupnjeva liječenje kineziterapijom se upotpunjuje korištenjem korektivnog steznika (ortoza), dok su indikacije za operativno liječenje jako izražene krivine.

Posturalne skolioze najčešće se primjećuju kod djece između 10. i 11. godine i povezuju se s promjenama koje nastaju na bazi ligamentarno-mišićnog sustava, zbog ubrzanog pubertetskog rasta i razvoja. Za razliku od skolioze, kod koje se u početnim fazama primjećuje patološki smjer i karakter, skoliotično držanje vrlo se rijetko pretvara u skoliozu. Ovakve blage skolioze najčešće ne zahtijevaju poseban liječnički postupak, ali nužno ih je držati pod kontrolom i održavati mobilno stanje mišićno-ligamentarnog aparata sve do završetka rasta.

Liječenje ovisi o dobi i stupnju iskrivljenja a važno je napomenuti da je ključno liječenje započeti na vrijeme i u pravom trenutku, a oblik liječenja prepustiti usko specijaliziranom ortopedu s bogatim iskustvom u liječenju skolioza.