Bol i deformacija kralježnice

Degenerativne promjene kralježnice

Većina problematike koja uzrokuje bolove i tegobe s kralježnicom posljedica je degenerativnih promjena na hrskavici, kostima i okolnome tkivu. Ove promjene rezultat su normalnoga procesa starenja, no u većini slučajeva ne javljaju se nikakvi simptomi.

U određenim slučajevima degenerativne promjene kralježnice manifestiraju se tek kao blaži povremeni bolovi i ukočenost dok su kod nekih tegobe jako izražene.

Jedna od najčešćih kroničnih promjena na kralježnici jest degeneracija tkiva koja čini centralni dio diska (nukleus) što uzrokuje abnormalne pomake između kralježaka. Pacijenti s ovakvom problematikom često imaju bolove u kralježnici, a prilikom saginjanja unaprijed osjetit će oštru bol. Ovakve tegobe rijetko se pravovremeno liječe što dovodi do progresije i pojave znatnije nestabilnosti kralježnice.

Nestabilnost kralježnice do koje dolazi zbog omekšavanja diska može biti uzrokom iznenadne boli koja traje u fazama po nekoliko dana ili tjedana. Simptom se može osjetiti kao pretjeranja osjetljivost u kralježnici prilikom nekih pokreta, što naravno dovodi do funkcionalnih ograničenja, te postupne ukočenosti kralježnice.

Abnomalni pomaci dovode do daljnjih oštećenja diska i i malih fastenih zglobova što uzrokuje degeneraciju navedenih struktura.

Fibrozni prsten diska često slabi pod utjecajem brojnih faktora (degenrativne promjene, težina) te njegova stijenka koja je mjestimično pretanka i preopterećena se izbočuje (protruzija). Ovakvo izbočenje diska pri čemu sadržaj bude istisnut u spinozni kanal dovodi dopojave kompresivnog sindroma odnosno pritiskanja krorijena živaca što uzrokuje bol koja se širi u nogu. Kompresija živca također može uzrokovati pomanjkanje osjeta ili slabost u nozi, odnosno ruci (ovisno o mjestu prolapsa na kralježnici), te trnce.

S propadanjem diska te patološkom mobilnošću dolazi do dodatnog pritiska na fasetne zglobove što dovedi do artrističnih promjena na samome zglobu. Kao i kod svake druge artrotske promjene na zglobovima, tako i artroze fasetnih zglobova dovode do boli. No, povećani zglobovi u kralježnici počinju zauzimati prostor predviđen za spinalne živce te posljedično dolazi do kompresije živca. Takvo stanje zovemo spinalnom stenozom.

Kronično propadanje diska i pojava nestabilnosti može dovesti i do znatnijeg pomicanja kralješka. Spondilolisteza je također jedna od češćih degenerativnih promjena kralježnica koja uzrokuje povremenu srednje jaku bol u leđima. Promjenu karakterizira pomicanje kralješka što potom dovodi i do povlačenja korijena živca i pojave boli.