Bol i deformacija kralježnice

Savijenost kralježnice prema naprijed (kifoza)

Kifoza je poremećaj zakrivljenosti kralježnice gdje konveksitet torakalnog dijela kralježnice prema natrag prelazi normalne fiziološe granice. Leđa dobivaju blago okrugao izgled i postaju bolna, a kod težih slučajeva može uzrokovati probleme s radom srca i pluća.

Glavne karakteristike kifoze su savijena glava prema naprijed, ramena pomaknuta naprijed i istaknute lopatice odvojene od kralježnice, pojačana pogrbljenost, uvučen prsni koš te opušten i ispupčen trbuh. Razlikujemo kifozu i kifotično držanje. Kifotično držanje se može ispraviti kontrakcijom mišića i promjenom držanja.

Međutim kod kifoze su prisutne stukturne promjene na kralješcima, ligamentima i muskulaturi koje se ne mogu momentalno u potpunosti ispraviti promjenom stava. Kineziterapija je glavna metoda liječenja uz koju se mogu primjeniti nošenje steznika, korekcija gipsom.

Kirurško liječenje u najtežim slučajevima. Kod kifoze nalazimo kratke prsne mišiće, slabije trbušne mišiće te slabe i istegnute mišiće leđa pa se terapija usmjerava na ove mišićne skupine.

Dakle ciljevi liječenja jesu jačanje mišića ramena, vrata i leđa. Koriste se pasivne metode u koje ubrajamo ležanje na trbuhu s blago povišenim jastukom, masaže i hidroterapija (kupke i saune) te aktivne metode odnosno intezivne vježbe za mobilizaciju cijele kralježnice i jačanje mišića o kojima ovisi držanje, zatim vježbe istezanja, vježbe za jačanje trbušnih mišića, vježbe disanja i vježbe u bazenu. Važno je s terapijom započeti što ranije te kontinuirano pratiti napredak kod ortopeda specijaliziranog za liječenje deformiteta kralježnice.