Bol i deformacija kralježnice

Vježbe - kineziterapija

Kineziterapija je grana fizikalne medicine za terapijsko liječenje bolesti pasivnim i aktivnim pokretima mišića s ciljem uspostavljanja optimalnog funkcioniranja dijelova tijela ili organizma u cjelini.

Primjenjuje se u prevenciji i liječenju deformacija, bolesti ili povreda. Može se koristiti kao primarni i jedini oblik liječenja ili ako bolest zahtjeva kirurško liječenje, tada može biti provedeno prije ili nakon operacije. Osnovna načela kineziterapijskog tretmana jesu individualan rad s pacijentom i prilagođen program vježbi mogućnostima pacijenta. Obraća se pozornost na pacijentov kardiovaskularni sustav, respiratorni sustav, živčani sustav, psihičku spremnost i motiviranost, zanimanje pacijenta, da li se nekada bavio sportom i drugo.

Terapiju zasnivamo na individualnom pristupu svakom pacijentu, u odnosu na dijagnozu, kliničku sliku, želje i sposobnosti, kako bi se osigurao najbolji terapijski ishod. Kineziterapija je usmjerena na poboljšanje gibljivosti, mišićne snage, stava tijela i funkcije drugih organskih sustava (kardiovaskularnog, respiratornog itd.) s ciljem provođenja rehabilitacije ili ispravljanja nekog postojećeg deformiteta.