Bol i deformacija kralježnice

Fizikalna medicina – Elektroterapija

Fizikalna terapija i rehabilitacija obuhvaća razne individualno prilagođene programe u prevenciji i liječenju bolesti i ozljeda lokomotornog sustava, usklađene sa najsuvremenijim svjetskim standardima.

U Polilinici Roth nudimo usluge fizikalne medicine i rehabilaticije u sklopu koje se provode tretmani prije i poslije operativnih zahvata, rehabilitacija bolnih stanja lokomotornog sustava upalne ili degeneratvne etiologije, sportskih ozljeda i posttraumatskih stanja.

Neke od brojnih fizikalnih procedura prilagođenih stanju i potrebma pacijenata koje se provode u Poliklinici Roth su: terapijski ultrazvuk, magnetoterapija, elektrostimulacija, kinezioterapija, kontinuirano pasivno razgibavanje, K – taping / kineziotaping itd.

Cijeli proces rehabilitacije pod stalnim je nadzorom stručnog multidisciplinarnog rehabilitacijskog tima (ortroped, fizijatar, fizioterapeut) i prilagođava se mogućnostima i potrebama svakog pojedinca s ciljem postizanja što boljih rezultata i poboljšanja kvalitete života naših pacijenata.

Specijalistički tim

Visokoeduciran tim specijalista fizikalne medicine i fizioterapeuta omogućava ispravno i kvalitetno planiranje i provođenje različitih programa fizikalne terapije i rehabilitacije u liječenju bolesti i ozljeda lokomotornog sustava. Individualan pristup, programi rehabilitacije i slobodan izbor termina garantiraju kvalitetan rad te time omogućuju pacijentu brzo vraćanje normalnim životnim aktivnostima.

Fizikalna terapija u službi kirurgije

Koordinacija provedbe liječenja multidisciplinarnog stručnog tima (ortoped/kirurg – fizijatar) omogućuje specijalistu koji provodi osnovno liječenje ili izvodi operativni zahvat na pacijentu da nadgleda i prepisuje oblik i program fizikalne terapije te na taj način u potpunosti vodi pacijenta kroz cijeli proces liječenja.

Individualni programi

Programi rehabilitacije se planiraju i prilagođavaju individualno, ovisno o operativnom zahvatu ili vrsti i težini bolesti, općem stanju pacijenta te njegovim potrebama i očekivanjima s ciljem što bržeg povratka u svakodnevne životne aktivnosti.

Nastavak rehabilitacije

Za ostvarivanje potpunih rezultata rehabilitacije nasavak provodnje fizikalne terapije kod kuće jednako je bitan kao i inicijalna faza koja se provodi u Poliklinici. Stoga smatramo izuzetno bitnim edukaciju svojih pacijenata za izvođenje vježbi kod kuće te iznajmljivanje opreme za fizikalnu terapiju kako bi pacijenti u udobnosti svoga doma mogli doprijeti do željenih rezultata.

Elektroterapija

Elektroterapija je vrsta fizikalne procedure odnosno terapijska metoda koja podrazumjeva direktnu primjenu električne energije u svrhu liječenja prilikom koje koristimo određene vrste elektro-impulsa u svrhu poboljšanja cirkulacije, provodljivosti živaca, smanjenja bolova i jačanja atrofirane ili oslabljene muskukature u svrhu ispravljanja određenih deformiteta.

Posebnim uređajem koji se koristi u ovu svrhu možemo podešavati frekvenciju, smjer i snagu struje te se različitim kombinacijama izaziva željeni učinak odnosno oblik terapije. Najčešće varijante elektroterapije su transkutana električna neuralna stimulacija (TENS) i neuromuskularna stimulacija (elektrostimulacija).

TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) jest oblik elektro terapije koji se temelji na elektroanalgeziji. Ova terapija se izvodi pomoću malih jednokanalnih ili dvokanalnih aparata, a metoda se temlji na stimulaciji A-živčanih vlakana te posljedično tome kočenju C-vlakana odgovornih za prijenos boli u više razine živčanog sustava. Pri primjeni TENS-a bolesnici mogu osjetiti trnce i mravinjanje, ali se mora izbjeći motorni podražaj. Peckanje, bol i mišićna kontrakcija znak su prekoračenja intenziteta kojim ne postižemo željeni terapijski učinak.

Elektrostimulacijska terapija je postupak primjene električnih impulsa u svrhu izazivanja mišićne kontrakcije. Na taj se način stimulira kontrakcija i rad pojedinih mišića kojim se izaziva jačanje oslabljene i atrofirane muskulature. Koristi se poslije brojnih ozljeda i imobilizicija te često u dječjoj ortopediji pri mnogim bolestima u svrhu jačanja muskulature i ispravljanja deformacija u rastu i razvoju lokomotornog sustava.