Bol i oštećenja tetiva

Fizička oštećenja tetiva – ruptura tetive

Fizička oštećenja tetiva nastaju kao posljedica prevelikog opterećenja ekstremiteta i to najčešće prilikom teže fizičke aktivnosti u kojoj su sile veće nego što to sama tetiva ili njeno hvatište mogu podnijeti pa dolazi do rupture.

Ruptura može biti totalna ili parcijalna, a najčešće su ruptura ahilove tetive, ruptura distalne tetive bicepsa nedlaktice te ruptura rotatorne manšete ramenog zgloba.

Moderni sport sve je zahtjevniji i izazovniji, a naprezanja i opterećenja sve veća zbog čega koštano ligamentarni sustav sve više trpi te se povećava broj ozljeđenih sportaša. Najčešće sportske ozljede stopala su ozljede Ahilove tetive pri čemu dolazi do promjena strukture tetive, pucanja tetivnih niti, razvoja priraslica, degenerativnih promjena itd. S obzirom da Ahilova tetiva trpi izrazito velika opterećenja i neophodna je za normalno kretanje čovijeka ovakvo stanje bitno je što hitnije pravilno liječiti.

Ruptura distalne tetive bicepsa nadlaktice nastaje pri izrazitom opterećenju ruke sa savijenim laktom, kao pri podizanju tereta ili utega. Pri ozljedi se momentalno javlja iznenadna bol uz ponekad čujni fenomen pucanja te pojava hematoma uz slabost supinacije (vanjska rotacija) i fleksije podlaktice. Ruptura distalne tetive bicepsa najčešće se javlja kod muškaraca u tridesetim i četrdesetim godinama života, češće na dominantnoj ruci.

Relativno česta lokalizacija rupture tetiva u čovjeka su ozljede rotatorne manšete ramenoga zgloba. Najčešći uzrok rupture rotatorne manšete je trošenje odnosno degeneracija tetiva, a tek sekundarno subakromijalni sindrom sraza. Simptomi koji se pojavljuju su bol u ramenu te slabost pri podizanju ruke, a pacijenti su uglavnom stariji od 40 godina. Liječenje je potrebno započeti na vrijeme kako bi pokretljivost i funkcija zgloba bila uredna.