Bol i oštećenja tetiva

Operativni zahvati na tetivama

Operativnim zahvatima liječe se teže parcijalne rupture te potpune rupture tetiva odnosno stanja koja nije moguće adekvatno zaliječiti drugim metodama. Operativnim zahvatima na tetivama postiže se čvrsta fiksacija dva ulomka tetive ili se hvatište tetive fiksira za kost te se tako postiže odgovarajuće anatomsko stanje kao i prije ozljede. Operativno liječenje omogućuje brzo i adekvatno cijeljenje ozljeđene tetive uz povratak normalnih funkcija nakon provedenog procesa liječenja.

Rekonstrukcija tetiva rotatorne manžete

Rekonstrukcija rotatorne manžete je zahvat kod kojeg se radi puknuća (rupture) jedne ili više tetiva na hvatištu za nadlaktičnu kost koštanim sidrima na kojima se nalaze konci rekonstruira hvatište tih tetiva te se one ponovno učvrste na njihovo hvatište. Ozljede ovakvoga tipa danas se artroskopskom metodom izvode rutinski. Poslije operacije potrebno je nositi posebnu ortozu za rame u periodu od 3-5 tjedana.

Fiksacija rupture distalne tetive bicepsa

Operativno liječenje rupture distalne tetive bicepsa nadlaktice odnosno refiksacija tetive čini se što prije kako bi se omogućila puna funkcija lakta. Ako se ruptura distalne tetive bicepsa ne liječi pravodobno dolazi do povlačenja (retrakcije) tetive prema proksimalno što značajno otežava liječenje i može zahtijevati rekonstrukcijske zahvate uz potrebu presadka tetiva.

Operacijski zahvat svodi se na pristup tetivi bicepsa kroz jedan operacijski rez i fiksaciju pomoću koštanih sidara i konaca na njeno anatomsko hvatište na palčanoj kosti. Nakon operacije nužna je imobilizacija ruke kroz šest tjedana kako bi se omogućilo cijeljenje tetive za kost, nakon čega slijedi proces rehabilitacije.

Rekonstrukcija ahilove tetive

Operativni zahvati poradi rupture ahilove tetive u ortopedskoj praksi relativno su česti, a navedene stanja mogu se liječiti zahvatima na samoj tetivi, rekonstrukcijom tetive, minimalno invazivnim procedurama pod kontrolom ultrazvuka, uklanjanjem koštanih izraslina te degenerativnih dijelova tetive. Liječenje rupture ahilove tetive potrebno je provesti brzo i na ispravan način s obzirom da navedena tetiva trpi velika opterećenja cijeloga tijela i neophodna je za kretanje čovijeka.

Produžavanje(elongacija) i prespajanje tetiva kod cp

Osim navedenih zahvata na tetivama u slučaju cerebralne pareze izvode se i zahvati produžavanja i/ili prespajanja tetiva kako bi se omogućila normalnija pokretljivost i gibljivost lokomotornog sustava. O ovim slučajevima radi se najčešće o elongaciji (produživanju) ahilove tetive te transpoziciji (premještanju) tetiva fleksora podlaktice na ekstenzornu stranu.

Operativno liječenje trigger finger – perkutani pristup

Operativno liječenje škljocavog prsta (Trigger finger) indicirano je ukoliko zaostanu tegobe nakon drugih oblika liječenja, koji uglavnom ne daju dobre rezultate, a sastoji se od presijecanja A1 polukružnog ligamenta čime se otvara veći prostor za nesmetani prolazak zadebljane tetive.

U Poliklinici Roth izvodi se inovativni zahvat koji smo predstavili na brojnim domaćim i stranim kongresima, a kojim se uz pomoć igle perkutano (kroz kožu) presjeca navedeni ligament bez otvaranja tkiva i stvaranja operativne rane te se na taj način minimalno invazivnim zahvatom rješavaju sve tegobe i pošteđuje pacijent. Ovakav pristup, koji se svodi na samo jedan ubod igle, osim operativnih ima i estetske prednosti!

Pitajte doktora

Doc. dr. sc.Sandor Rothprim. dr. med.

  • 35 godina iskustva
  • • Stalna edukacija
  • • Stručan liječnički tim
  • • Moderan dijagnostički centar
  • • Potpuno opremljene kirurške sale
  • • Privatne rehabilitacijske sobe