Bol i oštećenja tetiva

Upala tetiva - Tendinitis

Tendinitis je upala tetive koja nastaje kao posljedica duljeg prekomjernog fizičkog opterećenje ili iritacije. Ovakvo stanje uzrokuje bol i osjetljivost uglavnom netom pored zgloba na hvatištu tetive ili na mjestu gdje dolazi do dugotrajne kompresije ili irtiacije.

Tendinitis se može javiti na bilo kojoj tetivi, ali najčešće je to u i oko ramena, lakta, zapešća koljena i pete. Iako upala tetive može nastati kao posljedica trenutne ozljede uglavnom nastaje uzrokovano ponavljanjem specifičnoga pokreta kroz duži vremenski period. Većina ljudi u kojih se razvije tendinitis imaju posao ili hobi koji uključuje učestale ponavljajuće pokrete koji kontinuirano opterećuju specifičnu tetivu.

Upravo iz toga razloga neki oblici tendinitisa pojavljuju se najučestalije u određenim zanimanjima pa su takva klinička stanja dobila i nazive po profesijama odnosno pokretima pri kojima se razvije upala tetive, a to su:

  • teniski lakat (tennis elbow)
  • golferski lakat (golfer's elbow)
  • bacačko rame (Pitcher's shoulder)
  • plivačko rame (Swimmer's shoulder)
  • skakačko koljeno (Jumper's knee)

Tendinitis se može liječiti imobilizacijom i mirovanjem, aplikacijom lijekova, PRP tretmanom, a ukoliko je kroničan, neliječen te težega oblika pri daljnjim opterećenjima može rezultirati i rupturom tetive te je onda potrebno i operativno liječenje.