Artroskopija koljena – minimalno invazivna kirurgija koljena

30.08.2023.

Operacije koljena najčešći su operativni zahvati koje izvodimo u Poliklinici Roth. One se mogu podijeliti na klasične otvorene operacije i minimalno invazivne odnosno artroskopije.

Minimalno invazivna kirurgija zgloba ili artroskopija jest operativna metoda gdje se kroz nekoliko malih rezova(otvora) na zglobu uz pomoć kamere i posebnih instrumenata izvode operativni zahvati u zglobu bez klasičnog kirurškog otvaranja zgloba.

Artroskopija koljena postala je zlatni standard moderne ortopedije u liječenju brojnih bolesti i ozljeda koljenoga zgloba. Dobra vizualizacija, precizni instrumenti i vještina operatera omogućavaju nam da ovim minimalno invazivnim pristupom liječimo širok spektar problematike koljena te na taj način iskoristimo sve njene prednosti. Odlični postoperativni rezultati, brza rehabilitacija i oporavak, manja postoperativna bol i estetski rezultati razlog su izbora ovakvoga tipa operacije. Odlazak pacijenta isti dan na kućnju njegu, brže zacjeljivanje rana te brzi povratak pacijenta svojim uobičajenim aktivnostima također su bitne prednosti pri odlučivanju za ovaj tip zahvata.

Mnoge najčešće ozljede zglobova, puknuća, rupture te degenerativne promjene mogu se liječiti artroskopski. Najčešće indikacije za artroskopiju koljena su koljena su:

  • Puknuće(ruptura) meniska
  • Odlomljeni hrskavični ili hrskavično-koštani fragmenti
  • Oštećenja zglobne hrskavice
  • Upala sinovijalne membrane
  • Nestabilnost patele
  • Ruptura prednjih, stražnjih ili kolateralnih ligamenata koljena
  • Degenerativne promjene

Najčešća indikacija za artroskopski zahvat upravo su ozljede meniska. Rupture meniska saniraju se na način da se što veći dio pokuša očuvati (zašiti) kako bi njegova funkcija perzistirala i na taj način se spriječilo razvoj artroze koljena u budućnosti. Očuvanje meniska i njegove funkcije bilo kojom tehnikom naš su osnovni postulat rada jer se time osigurava originalno stanje i mehanika zgloba. Očuvanjem meniska zadržava se velika kontaktna površina i smanjuje pritisak na kondile na mjestu kontakta. Ukoliko nije moguće sanirati i spasiti cijeli menisk onda se mjesto rupture poštedno odstrani čuvajući što veći dio meniska koji se potom oblikuje kako bi zadovoljavao fiziološke funkcije.

Saniranje oštećenja hrskavice i transplantacija hrskavice također je čest razlog za artroskopiju koljena. Oštećenja hrskavice mogu se sanirati i tretirati upotrebom brojnih modernih tehnika i artroskopskih instrumenata. Najčešće se se oštećene površine zaglađuju i poliraju kako bi zglob lakše funkcionirao te čine mikrofrakture koje potiču i omogućuju stvaranje novog hrskavičnog tkiva. Modernije tehnike liječenja ovakvih ozljeda uključuju autologno presađivanje odnosno transplantaciju hrskavice na oštećeno mjesto. Najmodernije tehnike koriste uzgoj hrskavice u laboratoriju te njezino presađivanje i implantacija u koljeno ili se pak oštećenja hrskavice tretiraju matičnim stanicama dobivenih lipoaspiracijom masti koje se potom diferencijraju u hondrocite i regeneriraju zglob (Lipogems).

U Poliklinici Roth najviše koristimo i pribjegavamo minimalno invazivnim operativnim tehnikama u što spadaju sve artroskopije, a možemo se pohvaliti da koristimo najmoderniju opremu te posjedujemo FULL HD artroskopski uređaj za maksimalnu preciznost i vizualizaciju prilikom izvođenja ovakvih zahavta. Također prilikom saniranja ozljeda koljena artroskopijom kombiniramo brojne najmodernije tehnike liječenja hrskavice poput transplantacije te apliciranja matičnih stanica.