Koje su mogućnosti liječenja oštećenja hrskavice?

30.08.2023.

Liječenje oštećenja hrskavice predstravlja jedno od najvećih izazova moderne ortopedije. Česte ozljede u mlađoj populaciji te sve starija, ali i dalje aktivna populacija razlog su velikog broja pacijenata koji imaju problematiku i potrebu za liječenjem oštećene hrskavice.

Današnje moderne spoznaje o biologiji hrskavice uz napredne operativne tehnike omogućuju nam da uspješno liječimo brojna različita patološka stanja zglobne hrskavice. U mlađih ljudi radi se najčešće o lokaliziranim oštećenjima hrskavice zglobe dok se u starijoj populaciji radi o degenerativnim promjenama koje zahvaćaju veća područja zgloba, srećom za oba stanja danas postoje rješenja. Danas ozljede hrskavice najčešće liječimo u zglobu koljena, ali se često tretiraju i oštećenja gležnja, ramena i kuka.

Saniranje različitih tipova oštećenja hrskavice i transplantacija hrskavice najčešće se izvode artroskopaki odnosno minimalno invazivnom tehnikom uz pomoć nekoliko malih otvora na zglobu kroz koje se izvede cijeli zahvat. Oštećenja hrskavice mogu se sanirati i tretirati upotrebom brojnih modernih tehnika i artroskopskih instrumenata. Najčešće se se oštećene površine zaglađuju i poliraju specijaliziranim instrumentima kako bi zglob lakše i bolje biomehanički funkcionirao te se čine mikrofrakture koje potiču i omogućuju stvaranje novog hrskavičnog tkiva. Modernije tehnike liječenja ovakvih ozljeda uključuju autologno presađivanje odnosno transplantaciju hrskavice na oštećeno mjesto. Najmodernije tehnike koriste uzgoj hrskavice u laboratoriju te njezino presađivanje i implantaciju u koljeno ili se pak oštećenja hrskavice tretiraju matičnim stanicama dobivenim lipoaspiracijom masti koje se potom diferencijraju u hondrocite i regeneriraju cijelu hrskavicu zgloba (Lipogems).

U Poliklinici Roth koristimo najmodernije tehnike liječenja u ortopediji te koristimo svu suvremenu opremu, a liječenje oštećene hrskavice radimo u našoj svakodnevnoj praksi te u tom segmentu posjedujemo veliko iskustvo i znanje koje prenosimo našim zadovoljnim pacijentima. Prva smo i jedina ustanova u ovoj regiji koja rutinski izvodi autolognu transplantaciju hrskavice te aplikaciju mezenhimalnih matičnih stanica u zglob (Lipogems) u svrhu liječenja oštećenja i degenerativnih promjena hrskavice te nam se stoga ukoliko imate navedenih problema sa zglobovima ili hrskavicom slobodno obratite.