Deformacija stopala

Ravna stopala

Svodovi stopala se formiraju u trećoj godini kada ojačaju mišići koji ih balansiraju. Stopalo ima specifičan izgled, a formiraju ga 26 kostiju međusobno povezanih zglobovima, manje ili više pokretnih. Osnovni izgled stopala sličan je lučnom mostu, kojeg formiraju dva uzdužna i jedan poprečni svod, a same svodove podržavaju raspored kostiju i ligamentarni sustav - zglobne sveze.

Mali mišići stopala i potkoljenice podržavaju balans i funkciju, ali ne i strukturalni integritet, oni nisu potrebni za održavanje uzdužnog luka pri stajanju. Ipak , kod ravnog stopala potrebna je veća nutarnja snaga mišića za stabilizaciju transverzalnog svoda i subtalarnog zgloba nego kod normalnog stopala, što dovodi do prijevremenog zamora i bolova.

Luk stopala predstavlja jednu savitljivu oprugu koja se pri opterećenju, osloncu ispravlja, a pri rasterećenju vraća u svoj prvobitni položaj. Svod pruža stopalu gipkost i elastičnost, a jedna je od bitnih uvjeta za normalan hod što potvrđuje i nepravilno trošenje pete cipele kod spuštenih svodova.

Ravno stopalo definiramo kao stanje u kojem stopalo dodiruje pod punom površinom. Većina osoba primjećuje brzo trošenje obuće zbog nepravilnog hod, bol u nogama, kuku i slabinama, bol tijekom stajanju u skočnom zglobu te s nutarnje strane stopala. Bol u koljenima se javlja zbog nepravilno raspoređene težine koja radi pritisak na hrskavicu.

Kao prve deformacije stopala pojavljuju se promjene uzrokovane statičkim disbalansom s kliničkom slikom spuštenih svodova stopala. Kada je stopalo dugo u tom neprirodnom položaju, postaje duže i šire, nožni prsti se počinju kriviti te nastaju čukljevi (hallux valgus), kurje oči i žuljevi.

Promjene su najizraženije na prednjem dijelu koji je i statički najosjetljiviji. Tipičan je spušteni poprečni svod stopala koji tijekom vremena dovodi do deformacije prstiju stopala, stvaranja natisaka i popratnih subjektivnih tegoba.

Vrlo česta pojava kod poprečno spuštenih svodova stopala je pojava boli u prednjem dijelu stopala- tzv. metatarzalgija uz koju se u kasnijoj fazi mogu pojaviti i bolni natisci na tabanu ispod glavica kostiju donožja.

Liječenje se započinje rasterećenjem prednjeg i unutarnjeg uzdužnog svoda, a to je korištenje ortopedskih uložaka rađenih po mjeri stopala. Znanstveno je dokazano da ortopedski ulošci ne mogu popraviti svod stopala već samo smanjuju tegobe izazvane lošim opterećenjem.

Ako se i nakon fizikalne terapije ne ostvare određeni rezultati, već se bolni natisci i dalje povećavaju te stvaraju sve veće subjektivne tegoba, stopalo se treba operirati, ali minimalno invazivnim zahvatom.