Deformacija stopala

Deformacija prstiju - čukljevi (hallux valgus)

Hallux valgus najčešća je deformacija na stopalu te jedna od češćih derfomacija lokomotornog sustava današnjeg čovjeka. Radi se o iskrivljenju palca stopala koji iz svojeg normalnog položaja rotira i iskrivljuje se te naginje prema drugum prstu pri čemu dolazi do stvaranja bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca.

Pri ovoj deformaciji metatarzalna kost se odmiče od ostalih kostiju pa se prednji dio stopala proširi te se kao posljedica toga prednji svod stopala urušava (spušta) i opterećenje prebacuje na glavice druge i treće metatarzalne kosti. Neravnoteža koja nastaje dovodi do deformiteta i na drugim prstima, koji se zbog povećanog opterećenja savijaju te nastaju bolna zadebljanja kože na gornjoj i donjoj strani prstiju i tabana.

Osima navedenih vizualnih i statičkih deformiteta koji nastaju ovakvo stanje prouzokuje sve progresivno sve ječe bolove u prednjem dijelu stopala.

Vjerojatno više udruženih uzroka dovodi do konačnog razvoja deformacije i njezinog ubrzanog povećavanja, a jedan od bitnih uzroka jest svakako i uska špičasta obuća gdje su prsti zadržani u uskoj cipeli slabije pomični radi tijesnog prostora, približavaju se i deformiraju.

Manja pokretljivost prstiju stopala i stopala u cjelini u uskoj i krutoj obući dovodi do slabljenja mišića stopala. Slabost mišićnog i vezivnog tkiva, u kombinaciji s povećanim i neodgovarajuće usmjerenim opterećenjem u regiji stopala dovode do daljnjeg urušavanja strukture prednjeg dijela stopala, iskrivljavanja palca i formiranja bolne izrasline (kvržice) s unutarnje strane stopala.

Najčešći uzrok odlaska pacijenta liječniku je rastezanje tkiva prednjeg dijela stopala pri opterećenju te iritacija izbočine na bazi palca prilikom nošenja obuće. Često se javljaju ponavljajuće upala sluzne ovojnice (burzitis) na izbočenju (kvržici) s unutarnje strane korijena palca.

Bolove mogu uzrokovati i druga oštećenja koja nastaju kao posljedica ove deformacija, a to je najčešće oštećenje hrskavice zglobnih tijela kosti palca i prve metatarzalne kosti na koju se palac nastavlja.

Odluka o vrsti i pristupu liječenja koje treba poduzeti temelji se na kliničkom pregledu i radiološkim snimkama u svrhu procjene stupnja valgusa palca odnosno mjerenja kuteva između kostiju palca i stopala.

Osim navedenog treba analizirati zahvaćenost okolnih struktura, stupanj deformacija, pokretljivost ili ukočenost palca, stupanj spuštenosti svodova stopala, intenzitet bolova, iritiranost komprimiranih struktura, stupanj artroze zgloba te procijeniti progresiju deformacije.

Prije i poslije operativnog zahvata