Bol i deformacija kralježnice

Vizualne deformacije kralježnice - krivo držanje

Normalna kralježnica odraslog čovjeka ima četiri zavoja i konačan oblik dobiva nakon puberteta. Vratni i slabinski zavoj su konveksni prema naprijed, dok su prsni i križni zavoj konveksni prema natrag. Pretjerana zakrivljanost može uzrokovati patološke promjene kao što su kifoza, lordoza i skolioza.

Kifoza je konveksitet torakalnog dijela prema natrag koji prelazi fiziološke granice. Time leđa dobivaju blago okrugli izgled i postaju bolna. U težim stupnjevima povezana je s problemima sa radom srca i pluća. Glavne karakteristike kifoze su: glava savijena prema naprijed - ispred vertikalne linije, ramena pomaknuta naprijed i pojačana pogrbljenost, uvučen prsni koš, lopatice istaknute i odvojene od kralježnice te mlitav i ispupčen trbuh.

Lordoza je pojačana zakrivljenost slabinskog ili vratnog dijela prema naprijed. Glavne karakteristike lordoze su glava zabačena unatrag od linije vertikale, prsni koš je ravan ili ispupčen, fiziološka lordotična krivina je naglašena, zdjelica je pomaknuta naprijed i dolje a koljena su u pojačanoj ekstenziji.

Skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom kralježaka oko uzdužne osi. Prvi se znakovi ovakvih vizualnih promjena mogu primjetiti u stojećem stavu: nejednaka visina ramena te bokova, nejednako razvijena muskulatura oko kralježnice, rebrena grba zbog čega treba na vrijeme potražiti stručnu pomoć i započeti adekvatno liječenje.