Bol i oštećenje šake

Artroza ručnog zgloba

Artroza zgloba je drugo ime za osteoartritis (OA). Najčešća je bolest zglobova, a nastaje zbog starenja i trošenja hrskavice koja s vremenom trpi sve veća oštećenja dok u potpunosti ne nestane. To uzrokuje direktni kontakt između dvije kosti zgloba što uzrokuje bol, ograničenost u kretnjama i oteknuće.

Prvi znakovi se najčešće pojavljuju između 40. i 50. godine, a kod ljudi iznad 80 godina gotovo je uvijek prisutna. Glavne smetnje zbog kojih se pacijenti javljaju na pregled su bol koju opisuju kao duboku, koja se pogoršava kretnjom. Znak uznapredovalog oštećenja je kada bol postane neovisna o korištenju zgloba ili osjaćaj struganja. Može se javiti oteknuće i ograničenost pokreta u zahvaćenom zglobu.

Artroze se dijele na primare i sekundarne. Primarnim artrozama se ne može utvrditi uzrok, povezane su s procesom starenja zgloba, progresivnom upalom i izraženom simptomatologijom. Sekundarnim artrozama se može definirati uzrok i najčešće je uzrokovana promjenom u mikrookolišu hrskavice. Među uzroke sekundarne artroze uključujemo značajne ozljede poput prijeloma ručnoga zgloba, urođene abnormalnosti, infekcije, metaboličke bolesti poput hemokromatoze, Wilsonove bolesti, endokrinološke i neuropatske bolesti. U mlađoj populaciji artroza je češća u muškaraca i najčešće posljedica traume odnosno unutarzglobnog prijeloma ručnoga zgloba.

Glavna patološka karakteristika je propadanje hijaline hrskavice te odumiranje hondrocita čime se gubi osnovna mehanička funkcija, a to su elastičnost i glatkoća. Degeneracijom hondrocita oslobađaju se proteolitički enzimi i medijatori upale koji uzrokuju promjene na svim zglobnim tkivima.

Dijagnoza se postavlja radiološki. Obično se otkrivaju marginalni osteofiti, suženje zglobne pukotine, povećana gustoća subhondralne kosti te artikularni izljevi.