Bol i oštećenja koljena

Valgus i varus deformitet koljena (X i O noge)

Osovinski deformiteti koljena vrlo su česti, a njihova je karakteristika da dovode ne nejednakog opterećanja u zglobu te na taj način dolazi do prekomjernog opterećenja jedne strane zgloba te intenzivnog trošenja hrskavice.

Varus deformitet karakterizira suženje medijalnog kompartmenta (odijeljka) koljena uz izražene bolove s unutarnje strane koljena te pomak potkoljenice prema unutra. Pacijent poprima karakterističan izgled "O" nogu.

Valgus deformitet karakterizira suženje lateralnog (vanjskog) kompartmenta (odijeljka) koljena uz bolove koji se pojavljuju s vanjske strane koljena te potkoljenica ima otklon prema van. Pacijent u tom slučaju poprima karakterističan izgled "X" nogu.

Valgus i varus deformiteti koljena mogu nastati kao posljedica u rastu i razvoju, mogu nastati kao posljedica loše sraslog prijeloma femura ili tibije, ali najčešće nastaju kao krajnja posljedica unutarzglobne problematike koljena. Najčešće dolazi do rupture meniska te ozljede hrskavice u jednom od kompartmenta te ukoliko se hrskavica s vremenom stanji, a menisk uništi ili operativno ukloni dolazi do suženja odijeljka te pomaka potkoljenice pri opterećenju u istu stranu i razvoja deformiteta. Ovo dovodi do zatvorenog kruga u kojem se zbog samog deformiteta i poremećaja osovine noge još više opterećuje ozljeđena i oštećena strana koja se zbog toga još brže počinje trošiti. Ukoliko se osovina ekstremiteta na vrijeme operativno ne ispravi dolazi do potpunog uništenja jednog odijeljka koljena te je jedino riješenje ugradnja totalne ili parcijalne proteze koljena. Iz tog razloga bitno je na vrijeme reagirati te osovinske deformitete što ranije ispraviti kako bi se uspostavili pravilni anatomski odnosi u koljenu te na taj način omogućilo ispravno opterećivanje zgloba i što dulji životni vijek.